2025 Bütçesi: Milyar dolarlık fark için mücadele başlıyor – trafik ışığı anlaşmazlığı programlandı

trueliving

New member
Kdaha az para harcayın. Muhtemelen birçok kişi “tasarruf” kelimesini bu şekilde tanımlayacaktır. Ancak siyasette tasarruf genellikle fazladan para harcamamak anlamına gelir. Trafik ışığı koalisyonu üyeleri arasında 2024 federal bütçesinin milyarlarca doları konusunda aylarca süren acı verici anlaşmazlığın ardından geçen yıl da durum böyleydi.Sonunda 15 bakanlıktan 13'ünün harcama rakamı önceki yıla göre daha yüksek oldu.

Bu nedenle önümüzdeki aylarda ister SPD'den, ister Yeşiller'den, ister FDP'den bir siyasetçinin “tasarruf” kelimesini yeniden kullanmasını tüm vergi mükelleflerinin dikkatle dinlemesi gerekiyor. Pek çok insan 2025'te istedikleri her şeyi elde edemeyeceklerini düşünecek. Bölüm başkanları açısından bunlar elbette temenni değil, ihtiyaç.

Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) yine de yeniden deniyor. Kabinedeki meslektaşlarına, 19 Nisan'a kadar bakanlıkların yalnızca harcama isteklerini özetlemekle kalmayıp aynı zamanda “daha fazla tasarruf seçeneği” geliştirmeleri gerektiğini yazdı. “Dağıtım için mevcut ek mali kaynak yok”.


ayrıca oku







Orta vadeli mali planlamanın bir parçası olarak geçen yılın yazında kabine tarafından benimsenen yaklaşımlar, 2025 federal bütçesinin hazırlanmasıyla ilgili olmaya devam ediyor. Geçmişte olduğu gibi yeni kriterler olmayacak.


ayrıca oku





Tanıtım yazısı Sadece yatırım yapın






Lindner iki sayfada şöyle devam ediyor: “Federal bütçede eylem ihtiyacını çözmek için federal hükümetin ortak çabasını gerektirecek.” Eylem ihtiyacı, şu anda doldurulması gereken milyar dolarlık bir boşluğu tanımlıyor.

Maliye Bakanlığı çift haneli milyarlık bir rakamdan bahsediyor. Bazıları 15 milyar eurodan bahsediyor. Federal Anayasa Mahkemesi'nin sonbaharda aldığı kararla oluşturulan iklim ve dönüşüm fonundaki boşluğu da eklerseniz muhtemelen 20 ila 25 milyar avroya ulaşıyorsunuz.

Yasal işten çıkarma planlanmadı


Bütçe açıklamasında yer alan bir başka cümle ise kemer sıkma çağrısının bu sefer ne kadar ciddi olduğuna dair şüpheleri artırıyor. “Yasal iş tasarrufu”ndan feragat edilecek. 2015'ten bu yana özellikle büyük koalisyon yıllarında devlet çalışanlarının sayısında yaşanan büyük artış nedeniyle aslında her yıl yüzde 1,5 oranında kalıcı kadronun kurtarılması planlanıyor.

Hükümet çevrelerine göre bu, çoğu bakanlık için ek kadro olmadan idare edilmesi zor bir iş. Örneğin gümrüklerin personel ihtiyacına değiniliyor.

Buna ek olarak, 2024 federal bütçesinde sabit bir silme kotası yoktu ve sekiz yıllık personel sayısının 249.000'den 299.000'e çıkarılmasından sonra ilk kez bir trend tersine dönüş başlatmak mümkün oldu – mevcut durumda kalıcı pozisyon sayısı 298.000'e düştü. bütçe.


ayrıca oku


Almanya'da memur sayısı 2016'dan bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor






Maliye Bakanlığı'nın kendilerine koyduğu dar sınırlara rağmen her bakanın ek harcamalar için bir kez daha yoğun mücadele vereceği varsayılabilir. Bunun için suçlanamazlar bile. Oyun teorisine göre, ilk turda işin kolayına kaçmak düpedüz aptallık olurdu; sonuçta kabinedeki meslektaşın Nisan ortasına kadar Federal Maliye Bakanı'na kaç milyar dolar rapor edeceğini kimse bilemez.

Ayrıca bütçe hazırlığının başlangıcında her zaman olduğu gibi tartışmalar devam ettikçe olumlu ya da olumsuz yönde değişebilecek pek çok değişken bulunmaktadır.

2025 vergi tahmininin sonuçları, işgücü piyasasının ve faiz oranlarının daha da gelişmesi kadar önemli. Buna göre Temmuz ayı başındaki kabine kararına kadar başka parametreler de geçerli olabilir.

Daha az vergi geliri – ancak daha fazla yeni borç


Hükümet üyeleri arasında yine birçok tartışmanın yaşanacağı çetin bir mücadelenin yaşanacağına dair işaretler var. Lindner mektubunda “Almanya büyük ekonomik ve mali politika zorluklarıyla karşı karşıya” diye uyarıyor. Ekonomi zayıf gelişiyor ve kriz yılları bütçede büyük boşluklar bıraktı.

“Normalleşme sürecinde, anayasanın gerekliliklerine uyum sağlamak amacıyla federal hükümetin mali planlamasının orijinal harcama yoluna geri dönmek önemlidir.” Bu, Temel Kanun'da yer alan borç frenine atıfta bulunuyor. Önümüzdeki yıl SPD ve Yeşiller'in sarsılmasını istemiyor.

Sonuç olarak, yetersiz ekonomik büyüme nedeniyle daha önce beklenenden daha az vergi geliri olabilir, ancak daha fazla yeni borç mümkün olabilir. Sonuçta borç freni, ekonomik zayıflık aşamalarında daha fazla ek krediye olanak tanır.


ayrıca oku


WELT baş ekonomisti Dorothea Siems






Bu bağlamda, tek tek bakanlıkların harcama istekleriyle hiçbir ilgisi olmayan, ancak koalisyon ortaklarının da yaza kadar üzerinde anlaşmaya varmak istediği büyük bir konu var: ekonomiyi yeniden harekete geçirebilecek bir program.

Lindner ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), bölgenin rekabet edebilirliğinin acilen güçlendirilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Ancak biri vergilerin düşürülmesini isterken diğeri, yatırımlar için borçla finanse edilen özel bir pot daha yaratmak istiyor.

Federal hükümetin güç gösterisi


Nisan ayının sonundan itibaren, milyarlarca dolar için verilen mücadele, zor durumdaki federal hükümet için muhtemelen geçen yıla göre daha büyük bir güç gösterisi olacak; bunun başka bir nedeni de var: Ukrayna ve Bundeswehr'e ne kadar bütçe ayrılması gerektiği tamamen belirsiz.

Şansölye Olaf Scholz (SPD) burada herhangi bir tasarruf yapılmayacağını zaten açıkça ifade etti. Burada NATO ortaklarına da söz veriyor.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Güvenlik söz konusu olduğunda hükümet, bir zamanlar 100 milyar avro borçla dolu olan Bundeswehr'in modernizasyonu için özel potaya başvurabilir. Ancak para 2028'de tükenebilir.

Bu aynı zamanda önümüzdeki bütçe hazırlıklarının da bir parçası: 2026-2028 yılları arasındaki orta vadeli mali planlama. Koalisyon ortakları en azından bu fonların yalnızca savunma bütçesinden geleceği 2028 yılına bir göz atmalı.

Ancak bugün trafik ışıkları kabinesinde bunun için önlem alma konusunda pek az istek olacak. Hükümette tamamen farklı insanlar varken neden şimdi “kurtaralım” ki?