Gölge ekonomisi: Ev hizmetçilerinin onda dokuzu yasa dışı çalışıyor

trueliving

New member
Almanya'da kayıtlı ev hizmetçilerinin sayısı düşüyor ve uzmanlar aynı zamanda kayıt dışı istihdamın da arttığı sonucuna varıyor. 3,7 milyon hanenin yasadışı olarak temizlik yaptığı, alışveriş yaptığı veya çim biçtiği söyleniyor.

Kayıt dışı çalışma, özel hanelerde hala bir normdur ve diğer alanlara göre çok daha yaygındır. İşverenlerle ilgili Köln'deki Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (IW) cumartesi günü yayınladığı bir araştırmaya göre, Almanya'da her on ev yardımcısından dokuzundan fazlası (yüzde 91) yasadışı olarak çalışıyor. Bu gölge ekonominin cirosu son iki yılda yaklaşık yüzde 15 artarak 11,4 milyar avroya ulaştı; bu, 2020'deki 7 milyar avro ve 2022'deki 9,8 milyar avrodan sonra daha da arttı. Bunu ilk kez Funke medya grubunun gazeteleri (Cumartesi) bildirdi. .

Resmi olarak kayıtlı ev yardımcılarının sayısı bu yıl 2023'e kıyasla yüzde 4,5 oranında azalarak 247.000 civarında mini-işçiye geriledi. 44.000 işçi sosyal güvenlik primine tabi olarak istihdam edilmekte ve 20.000 işçi bağımsız olarak özel hanelerde çalışmaktadır. Bu, Almanya'daki 3,7 milyon hanede insanların temizlik yaptığını, alışveriş yaptığını, biçtiğini ve günlük yaşamda yardım ettiğini gösteriyor. Araştırmanın yazarları, esas olarak Sosyo-Ekonomik Panel (SOEP) tarafından Kasım ayı ortasında yayınlanan rakamlara dayanıyor. .

IW iş etiği uzmanı Dominik Enste, “Ev içi yardım alanında yüksek oranda kayıt dışı çalışma nedeniyle Almanya önemli vergi geliri kaybediyor, etkilenenler ise korumasız ve güvenliksiz çalışıyor” dedi. Politikacıları “yasal istihdam için doğru teşvikleri” sağlamaya çağırdı. Özel hanelerin genellikle düzenli bir çalışma yeri olarak görülmediği ve bürokratik engellerin ve yüksek maliyetlerin haneler üzerinde caydırıcı bir etkisi olduğu belirtildi. Ev işlerinde çalışan birçok yardımcı için sosyal güvenlik primleri de cazip gelmiyor çünkü herhangi bir ek yardım almıyorlar.

İsveç kupon modeline güveniyor

IW ekonomistleri Enste ve Christina Anger'a göre, trafik ışığı hükümetinin koalisyon anlaşmasında mutabakata varıldığı ve İsveç'te başarılı bir şekilde uygulandığı üzere, ev işlerinde yardım masraflarını sübvanse etmeye yönelik bir kupon modeli, kayıt dışı çalışmanın azaltılmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda yasal istihdama erişim de sağlar.

Uzmanlar ayrıca bakıma muhtaç insan sayısının giderek arttığına ve bu rakamın 2070 yılına kadar yedi milyon kişiye ulaşabileceğine dikkat çekti. Bu da günlük hayatta desteğe olan ihtiyacı artırıyor. Bu nedenle Almanya, maliyeti beş milyar avroya kadar çıksa bile “en azından test amacıyla basit ve etkili bir kupon modeli sunmalı”.

Araştırmaya göre ev yardımcıları özellikle ev işlerinin yaklaşık yüzde 80'ini üstlenen ve aldıkları destekle istihdamlarını genişletebilen kadınların yükünü hafifletiyor. Kadınların neredeyse yarısı yarı zamanlı çalışıyor ve annelerin üçte ikisi yarı zamanlı çalışıyor. İşverenle ilgili enstitünün yazarlarına göre, kadınlar daha fazla çalışırsa, kendi emeklilik maaşları için de daha iyi koşullar sağlayabilirler ve vasıflı işçi sıkıntısı da hafifletilebilir.

epd/kami