PKV: Randevu alırken daha az ayrıcalık mı var? Sadece aptalca bir fikir

trueliving

New member
Parti ve dernekler, doktorlarla randevu alırken artık özel sigortalılara öncelik verilmemesini talep ediyor. Ancak bu, yasal sağlık sigortasına sahip olanların çoğunluğu için bile etkili olamayacaktır. Planlama baskısını ortadan kaldırmanın başka yolları da var.

Özel sigorta ile yasal sigorta arasındaki uçurum ailemi de sarsıyor. Eşimin yasal sigortası var, benim özel sigortam var. Doktorların tedavilerinde farklılıklar olduğu açık: Genellikle uzmanlarla daha hızlı ve kolay randevu alıyorum, ilaçlarımın hangi üreticiden geleceğini seçebiliyorum ve hastanede iki yataklı bir odada kalıyorum – ve başhekim. doktor bakmama izin veriyor.

Gözlük ve işitme cihazı yardımlarım da daha cazip. Bunun için aylık bir ücret ödüyorum ki bu bugün eşiminkinden fazla değil. Ancak performans arasında hala açık bir fark var.

Aşağı Saksonya Sağlık Bakanı Andreas Philippi (SPD), en azından randevu alma konusunda iki aşamalı tıbbı kapatmak istiyor. Ayakta tedavide reform yapılması çağrısında bulunuyor; diğer hususların yanı sıra, artık özel hastalara öncelik tanınmıyor.

Çözümü: Artık doktor muayenehanelerinin randevu alırken sigorta durumu hakkında soru sormalarına izin verilmiyor. Yasal Sağlık Sigortaları Şirketleri Birliği (GKV) de aynısını talep ediyor. Konuya SPD, Yeşiller ve CDU'nun seçim programlarında da rastlamak mümkün.

Ama bunlar aptalca fikirlerden başka bir şey değil: 73 milyon kişi yasal sağlık sigortasına sahip, 8,7 milyon kişi ise tamamen özel sigortalı. Basitçe söylemek gerekirse: Özel kişilerin tüm randevularını alıp kamuya verseniz, hâlâ randevu durumu düzelmemiş yaklaşık 64 milyon hasta kalırdı.

Durumu değiştirmek isterseniz, doktorların özel sigortalılarla aynı şekilde yasal sağlık sigortası olanlara da fatura kesmesine izin verebilirsiniz. Doktorum bana her telefon görüşmesi için 12,50 Euro tutarında bir fatura gönderiyor (“Telefonla da konsültasyon”, fatura kaleminin adıdır).

Tedavi ücretini üç ayda bir eşime fatura edebilir. Yasal sağlık sigortası olan kişilerin sıklıkla bir sonraki çeyreğe ertelenmesinin nedenlerinden biri de budur.

Ancak aynı faturalandırma durumunda yasal sağlık sigortası katkısının üç katına çıkması gerekecektir. Bu da iyi bir fikir değil. Tüm doktor muayenehanelerinin randevu programları daha iyi olsaydı ve onlara internet üzerinden ulaşılabilseydi daha iyi olurdu. Doktorları bürokratik yükümlülüklerden kurtarmak da faydalı olacaktır; böylece hastalarına daha fazla zaman ayırabileceklerdir.

Son olarak 2025 yılında gelecek olan sağlık kartının gereksiz tedavilerin ve uzun muayenelerin azalmasına yardımcı olması bekleniyor. Bu aynı zamanda planlama üzerindeki baskıyı da azaltacaktır.

Bu arada, genel bir zorunlu sigorta poliçesi olsaydı, yasal sağlık sigortası şirketlerinin durumu pek değişmezdi. Neredeyse dokuz milyon özel sağlık sigortası müşterisi, yasal sağlık sigortası olan 73 milyon kişinin kronik yetersiz finansmanını ortadan kaldıramayacak. Artık özel tedaviye daha fazla para gittiği için sağlık sistemine daha da az yardım edilecek. Özel kişilerin de yasal olarak sigortalı olması durumunda bu durum sona erecektir. Genel sağlık sigortasının sosyal ya da toplumsal nedenleri olabilir, ancak mali nedenleri yoktur.

Stephan Maass Berlin'de işletme editörüdür. Diğer konuların yanı sıra tüketici sorunları, emlak, finans ve sigorta konularında da haber yapıyor.