Referandum: Kaliforniya kira kontrollerinin genişletilmesine karşı oy kullandı

trueliving

New member
ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki seçmenler kira kontrollerinin genişletilmesine karşı çıktı. Yüzde 62'lik kesim, belediyelere bu tür kira kontrollerini belirleme konusunda büyük ölçüde serbestlik tanıyacak bir plana karşı oy kullandı.

Girişimin başlatıcısı sosyal konut alanında da faaliyet gösteren Aids-Hilfe California oldu. Ayrıca Avrupa düzenlemelerini de örnek olarak gösterdi. Hem destekçiler hem de rakipler reklama büyük miktarda para yatırmıştı.

Karşı dilekçe olarak konut sektörü dernekleri de referanduma AIDS Yardımı Los Angeles'ın en önemli mali kaynaklarından birinin kapatılması yönünde bir öneri sunmuştu. Şu ana kadar AIDS-Hilfe, diğer kâr amacı gütmeyen kuruluşlar gibi ilaçları indirimli olarak satın alıp sağlık sigortası şirketlerine tam fiyatı üzerinden faturalayabiliyor. Bu örgütün gelecekte başına bu durumun gelmesini önlemek amacıyla yapılan referandum sadece yüzde 51 oranında kabul edildi ancak yine de mahkemeye götürülebilir.

Kaliforniya'da ABD seçimleri öncesinde bir dizi referandum yapıldı. Seçmenler, diğer şeylerin yanı sıra, yüzde 61 çoğunlukla, ABD eyaletinde de 2008'de referandumla getirilen tartışmalı anayasa değişikliğini (“Öneri 8”) bozdu: evliliğin bir erkek ve bir kadın arasındaki birliktelikle sınırlandırılması. Ancak uygulamada bu düzenleme yıllar önce Yargıtay tarafından yürürlükten kaldırılmıştı.