Tesla Boycott: “Sürüş sırasında yaşadığım gurur ve iyi his” Benim için “kayboldu

trueliving

New member
Elon Musk'un eleştirmenleri öfkesini Tesla'ya bırakıyor ve satın almayın. Eleştirmenler, Elon Musk'un siyasi faaliyetlerinin paragraf, marka sadakati ve yatırımcıların güvenine bir zorlama getirdiğini söylüyor.

Araba aşığı Tae Helton, geçen yıl aile filosu için neredeyse ikinci bir Tesla satın aldı. Ancak CEO Elon Musk geçen ay ABD Başkanı Donald Trump'ın açılışını verdikten sonra, bazıları Nazi selamını hatırlattı, artık marka ile bir ilgisi olmak istemiyor.

“Gurur ve sürüş sırasında sahip olduğum iyi duygu ortadan kayboldu,” diyor Helton, sadece yaklaşık 4.000 kilometre sürdüğü Model 3 hakkında. Politik olarak ılımlı 49 yaşındaki çocuk artık araba kredisini erken ödemek ve yıl sonundan önce limuzini itmek istiyor.

Sadece Henton değil: e-araba üreticisinin satışları geçen yıl on yıldan fazla bir sürede ilk kez düştü. Ocak ayında, Avrupa'da satılan Tesla araçlarının sayısı yüzde 45 düştü. Tesla, özellikle Musk'un misyona karşı çalışan siyasete ve Tesla tarafından açıklanan değerlerine müdahale ettiği bölgelerde özel zayıflıklar gösterir.

Kaliforniya'da Tesla satışları geçen yıl yüzde 12 azaldı. Musk Kaliforniya hükümetine, otomobil üreticisinin çalkantılı erken yıllarında hayatta kalması ve dünyanın en değerli şirketlerinden biri olduğu gerçeğinde önemli bir rol oynayan ABD devletine saldırdı.

Almanya'da yeni kayıtların geçen yıl yüzde 41 ve Ocak ayında yüzde 59 oranında arttı-milyarder, CO2 emisyonlarının zararlılığından şüphe duyan AFD'yi güçlü bir şekilde destekliyor. Ve Büyük Britanya'da-Avrupa-Musk'taki elektrikli otomobiller için en büyük pazar, net sıfır hedeflerine son vermek isteyen ve elektrikli otomobillerin “sürücülere karşı savaş” olarak tanıtımını teşvik etmek için önlemleri tanımlayan politikacılarla ittifak kurdu.

Musk'un görüşü en büyük molaya neden olur

“Tesla'nın 2025'teki en büyük zorluğu teknoloji değil, algı,” diyor 105 milyar avroya sahip müşteri varlıkları olan Danimarkalı bir banka olan Saxo'da küresel yatırım stratejisi başkanı Jacob Falcencrone. “Elon Musk'un siyasi balastı şimdi satışlar, marka sadakati ve yatırımcıların güvenine bir yük getiriyor.”

Musk'un kutuplaştırıcı davranışı yeni bir şey değil – müşterilerinin çoğunun ona karşı olumsuz bir tutum aldığını gösteren işaretler kadar az. 2023'te Bloomberg News 5.000'den fazla Tesla sahibiyle röportaj yaptı. Sonuç: Tüketicilerin dört yıl önce görüştüğü tüm konular arasında Musk'ın görüşü en güçlü molaya sahipti.

Ancak Musk'a karşı karşı hareket bu yıl yeni bir boyuta ulaştı. Aktivistler, Brandenburg Grünheide'deki Tesla fabrikasının dış cephesine yansıttılar. Hollanda, Colorado, Oregon ve Washington'da Tesla showroomları harap oldu ve hafta sonları düzinelerce ABD şubesinde protestolar yapıldı.

Kaliforniya'da Berkeley'de yaşayan ve “Dost Drow Doge” işareti olan bir gösteriye gelen Tom Price, “Bu kısa sürede marka değerinin daha büyük bir yıkımı olup olmadığını bilmiyorum” diyor. “Tesla, demokrasimizin kendi kendine ayrılması için dört tekerlek reklam masası haline geldi.”

Pew Research'e göre, Amerikalılar miskinin çoğunluğu artık olumsuz. Musk, geçen hafta yayınlanan ABD Başkanı Donald Trump ile ortak bir tilki röportajında ”Soldan ibadet ediyordum” dedi. “Bugün durum daha az.”

Tesla bir yükseliş umuyor

Bununla birlikte, Tesla yönetimi geçtiğimiz ay yatırımcılara otomobil işinin bu yıl tekrar büyümesi beklendiğini bildirdi. Yıl başında satış zayıflığının bir kısmı, yeniden tasarlanan en popüler araç – Model Y – için üretim hatlarının değiştirilmesinden kaynaklanmaktadır. CFO Vaibhav Taneja'nın söylediği gibi, SUV'nin kurulduğu dört fabrikanın da modernizasyonu, bu çeyrekte birkaç hafta üretim kaybına yol açacaktır.

Tesla ayrıca yatırımcılara daha ucuz modellerin üretiminin bu yılın ilk yarısından başlaması gerektiğini söyledi. Araçlarla ilgili detaylar pek bahsedilmedi. Otomobil üreticisinin hisseleri, rekorlarının ortalama ortasında ulaşıldığı için yüzde 37 oranında düştü. 5 Kasım'daki seçimlerle karşılaştırıldığında, yüzde 20'ye kadar.

Bazı tüketiciler Tesla'nın yeni modellerine bile bakmayacaklar. 2021'de Model 3 satın alan San Francisco Körfez Bölgesi'nin sakini olan Eric Thurber, arabasını en az beş veya altı yıl boyunca tutmayı bekliyordu. Açılış gününden sonra, büyük bir kayıpla satmaya karar verdi. “Elon Musk'un yaptıklarına dayanamadım,” dedi 58 yaşındaki.

Musk'un 2021'in sonunda Tesla'nın karargahını bıraktığı Austin'deki Micah Barber-A kolej profesörü-şu anda bir Chevrolet Equinox SUV'u benzinli bir motorla kullanıyor ve ailenin bir sonraki aracının elektrikli araç olmasını istiyor. Tesla'nın otomobil endüstrisine getirdiği yeniliklere hayran olmasına rağmen, şirketin Musk için otomobillerinden birinin satın alınmasını hariç tutuyor. Teksas başkentindeki Tesla showroom'undan önce gerçekleşen bir mitingde Musk hakkında 43 yaşındaki berber, “Ülkemizin en tehlikeli insanlarından biri oldu” dedi.

Tesla pahasına piyasa paylarını kazanan markalar pazara bağlı olarak değişmektedir. Kaliforniya'da Honda ve Hyundai geçen yıl eyaletteki elektrikli otomobiller için en büyük pazar hisselerini kazandı. Volkswagen AG'nin Almanya, VW, koltuğu ve Skoda ve aynı adı taşıyan BMW AG markası Ocak ayında satışlarda en büyük artışları kaydetti.

Bir Model 3'ün sahibi Tae Helton, Körfez Bölgesi'ndeki evinin yakınında inşa edilen arabalar satın almak istedi-Tesla fabrikasında çalışan arkadaşlardan diğerleri arasında. Zaten ailesinin geçen yıl üstlendiği ilk test sürüşü sırasında, şirketten başka bir araba satın almaya dikkat etti. Mayıs ayında limuzini sipariş ederken Musk'ta zaten bazı uyarı işaretleri gözlemlemesine rağmen, tüm şirkete kızmaya meyilli değildi.

Musk siyasi faaliyetlerini güçlendirdikten sonra, İK uzmanı Tesla markasını tekrar seçmekte tereddüt etti. Bunun yerine, ailesi bir Hyundai Ioniq 5 kiralamaya karar verdi. Helton, “Sesimin istediğim şey üzerinde hiçbir etkisi yoksa, Tesla ya da başka bir şey olsun, cüzdanımla da koordine edebileceğimi hissettim.” Dedi. “Son zamanlarda cüzdanımla oy veriyorum.”

Bloomberg/Sam