VW'de uyarı grevi: İş konseyi başkanını “Her zaman yalnızca işgücüyle çalışır” diyerek tehdit ediyor

trueliving

New member
Grev nedeniyle VW'deki üretim hatları durma noktasına geldi. Ve hem iş konseyi hem de IG Metall mitinglerde taviz vermiyor. Üst yönetime yönelik giderek sertleşen eleştiriler bu kez öncelikle marka patronu Schäfer'e yönelik; ancak hissedarlar da hedef alınıyor.

Volkswagen'de uyarı grevlerinin başlamasıyla birlikte toplu sözleşme anlaşmazlığında karşılıklı suçlamalar daha da sertleşiyor. Wolfsburg'daki ana fabrikada düzenlenen bir mitingde, iş konseyi patronu Daniela Cavallo, şirket yönetimini, özellikle de VW markasının başkanı Thomas Schäfer'i sert bir şekilde eleştirdi. Ayrıca şirket sahibi Porsche ve Piëch ailelerinden temettülerden feragat etmelerini istedi. “Herkesin üzerine düşeni yapmasını talep ediyoruz. Ayrıca tahta. Konuşma metnine göre Cavallo, “Ve aynı zamanda hissedarlar tarafını da” dedi.

Toplu pazarlık görüşmelerindeki IG Metall müzakerecisi Thorsten Gröger, yönetime karşı daha da sert bir yaklaşım benimsedi. Kendisi, “patron tabanının” sermaye piyasası heyecanında yanlış yolu seçtiğini söyledi. “Hissedarlar faydalanıyor, faturayı çalışanlar ödüyor; biz bunu hesaba katmıyoruz.”

Cavallo ve Gröger, WELT AM SONNTAG'a verdikleri röportajda Schäfer'in açıklamalarını detaylı bir şekilde eleştirdiler. Mektupta şirketin yönetim kurulunun Almanya'daki fabrikaları kapatmak istediğini ve işten çıkarmaların gerekli olabileceğini doğruladı.

Cavallo, artık fabrika kapatmaların ve operasyonel işten çıkarmaların yönetim kurulu programının bir parçası olduğunu söyledi. “Şimdi savaşacaklar ve dişlerini gösterecekler”. Yönetim kurulunun şunu bilmesi gerekiyor: “VW krizi yalnızca işgücüyle yaşıyor. Ve onlara karşı değil.”

IG Metall'in uyarı grevi eylemleri Pazartesi sabahından bu yana Almanya'daki tüm Volkswagen lokasyonlarında sürüyor. Zwickau fabrikasındaki çalışanların sabah 9.30'da işi bırakmasıyla başladı. Daha sonra diğer tüm yerler sabah 10'da takip edildi. Geç ve gece vardiyaları iptal edilecek ve sendika “erken kapatma kampanyaları” duyurdu.

Toplu pazarlıkta yasal olarak tesis edilen barış yükümlülüğü 30 Kasım'da sona erdi. IG Metall şimdi büyük grev tehdidinde bulunuyor. Hafta sonu Gröger, “Gerekirse bu, Volkswagen'in şimdiye kadar gördüğü en zorlu toplu pazarlık savaşı olacak” dedi.

Aynı zamanda her iki tarafta da Noel'den önce bir uzlaşmaya varılabileceğine dair umut var. Şirket ve sendika bir sonraki tur için 9 Aralık'ta bir araya gelecek.

Müzakerelerdeki pozisyonlar hala birbirinden çok uzak. Cuma günü şirket, sendikanın toplu sözleşmedeki ücret artışını kabul etme ancak başlangıçta ödeme yapmama yönündeki önerisini kamuoyu önünde reddetti. IG Metall, aynı zamanda esnek çalışma süresi hesapları da sağlayan konsepti sayesinde elde edilecek tasarrufun 1,5 milyar avro olduğunu tahmin etti. VW ayrıca bu meblağa muhtemelen tekliflerle ulaşılamayacağına da inanıyor.

Öte yandan VW, toplu sözleşme yapılmaması halinde gelecek yıl personel maliyetlerinde önemli artışlarla karşı karşıya kalacak. Şirket, 30 yıllık istihdam güvencesi planını sonlandırdığı için, gölge tarife adı verilen bir tarife Temmuz ayında sona erdiğinde yürürlüğe girecek. Bunun temeli, işgücünün ücretlerinin yüzde onundan vazgeçtiği ve bunun karşılığında şirketin operasyonel nedenlerden dolayı işten çıkarılmayı reddettiği 1994 tarihli bir sözleşmedir.

İşten çıkarılmaya karşı korumanın sona ermesiyle birlikte, yıllar içinde kağıt üzerinde ayarlanan yüksek maaşların da ödenmesi gerekecek. Handelsblatt'ın raporuna göre bu artışın Volkswagen'e maliyeti 1 ila 2 milyar avro arasında olacak.

Müzakerelerde herhangi bir anlaşmaya varılamaması durumunda muhtemelen bunun için yüksek bir hüküm gerekli olacaktır. Zaten gergin olan mali durum daha da kötüleşebilir.

Volkswagen'in Almanya'daki geleceği konusundaki anlaşmazlığın bir sonraki aşaması Çarşamba günü Wolfsburg'da yapılacak bir çalışma toplantısı olacak. Yönetim kurulunun orada planlarını açıklaması gerekecek. Gröger onları “zehir listesini” sunmak için “takımın önüne çıkmaya cesaret edememekle” suçladı. Aslında azaltım planları şu ana kadar öncelikle çalışan temsilcileri tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Çalışma Bakanı Hubertus Heil'in (SPD) de mevcut krizden önce planlanmış olan iş toplantısında konuşma yapması planlanıyor. Konuşması merakla bekleniyor. Şu ana kadar federal hükümet, özellikle destek teklifleriyle VW hakkında somut açıklamalar yapmaktan kaçındı. Yönetimin yanında yer alması beklenmiyor. Heil'in seçim bölgesi Wolfsburg'un hemen yakınındadır.

Daniel Zwick bir işletme editörüdür ve WELT için tüm konularda rapor hazırlamaktadır. Otomobil endüstrisi.