Warren Buffett, tutan Berkshire Hathaway'in rehberliğini veriyor

trueliving

New member
Efsanevi yatırımcı Warren Buffett 60 yıl boyunca Berkshire Hathaway'in başındaydı. Şimdi yıl sonunda çekildiğini açıkladı. Daha önce Donald Trump'ın gümrük politikasını eleştirdi.

Efsanevi ABD yatırımcısı Warren Buffett, Holding Berkshire Hathaway'in liderliğini teslim etmek istiyor. 94 yaşındaki Berkshire hissedar toplantısında, yönetim kuruluna yıl sonunda en iyi görevde atanan Greg Abel'i yükseltmeyi teklif edeceğini söyledi. Daha sonra danışman olarak yardım etmek istedi, ancak kararlar Abel'i alacak, çoklu alıcısı vurguladı.

Berkshire aslen küçük bir tekstil şirketiydi. Buffett 1960'larda satın aldı ve onları son derece başarılı bir yatırım şirketine dönüştürdü. İyi iş duygusu, çeşitli şirketlere yapılan Berkshires yatırımlarının yıllar boyunca borsadan ortalama olarak daha iyi gelişmesini sağladı.

Berkshire Hathaway, Geico sigorta şirketi, BNSF Demiryolu Şirketi, fast food zinciri Dairy Queen ve pil üreticisi Duracell'i içerir. Holding ayrıca Apple ve Coca-Cola gibi diğer birçok şirkete yatırım yapıyor.

Buffett kararını beş saatlik bir soru ve yanıt turunun sonunda açıkladı ve herhangi bir soruya cevap vermedi. Bunu bilen tek yönetim kurulu üyelerinin iki çocuğu olduğunu söyledi. Abel, planları hakkında hiçbir şey bilmiyordu, Buffett ekledi. Berkshire'daki oranlarına bağlı kalmak istedi.

Buffett daha sonra Omaha Arena'da binlerce hissedar bağışladı. Daha önce, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük politikasını eleştirmiş ve aşırı vergilerin tehlikeleri konusunda uyarmıştı. Gümrüklerin silah olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. Diğer ülkeler daha zengin olursa, Amerika Birleşik Devletleri ne kadar zengin olur.

“Dengeli bir ticaret dünya için iyidir,” dedi 94 yaşındaki. “Birkaç ülkenin Ha Ha'nın kazandığını söylediği bir dünya yaratmanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum.” Şimdiye kadar, milyarder konuyla ilgili pek yorum yapmadı. ABD gümrük politikası birçok yatırımcıyı huzursuz etti ve borsalarda kurs tuğlalarına yol açtı.

“Cesareti kırılmam,” diyor Buffett

Buffett cesaretini kırmamaya çağırdı. Siyasetin eleştirisi ve kendilerini yapan insanlar güne kadar işin bir parçasıdır. “Her zaman bir değişim sürecindeyiz. Cesaretsiz olmazdım. Hepimiz çok şanslıyız.”

Toplantıda Berkshire ilk çeyrek rakamlarını yayınladı. Kaliforniya'daki yıkıcı yangınlar nedeniyle, faaliyet karı Ocak ayında yüzde 14 düşüşle 9.64 milyar dolara düştü. Net kar yüzde 64 oranında artarak 4,6 milyar dolara yükseldi, bu da esas olarak Apple gibi hisse senetlerindeki gerçekleştirilmemiş kayıplardan kaynaklandı. Berkshire'ın bar varlıkları, yıl sonunda 334.2 milyar dolardan 347,7 milyar dolara yükselmeye devam etti.

Reuters/DPA/GUB