Volkswagen: 4.000 VW yöneticisi ikramiye ve gelirden vazgeçmeli

trueliving

New member
VW'nin tasarruf planı şekilleniyor. 4.000 yönetici primlerinden vazgeçmeli. Şirkete göre maaşlardan toplam 300 milyon euro tasarruf edilecek – yönetim kurulu “orantısız” şekilde etkilenecek.

Volkswagen'in tasarruf planı, 2030 yılına kadar yöneticilerin maaşlarında toplam 300 milyon Euro'nun üzerinde kesinti yapmayı planlıyor. Volkswagen İnsan Kaynakları Direktörü Gunnar Kilian, “Braunschweiger Zeitung”a yaptığı açıklamada, yönetim kurulunun mali katkısının “yönetim ve çalışanların katkılarıyla orantısız” olacağını söyledi. IG Metall ve iş konseyi bunu talep etmişti.

Kilian, yönetim kurulunun ne kadar tasarruf edeceğini tam olarak söylemedi. Ayrıca maaş kesintilerinden kaç yöneticinin etkileneceği konusunu da açık bıraktı. “Handelsblatt”ın şirket çevrelerine ilişkin raporuna göre yönetimin yıllık maaşların yüzde sekizinden vazgeçmesi gerekiyor.

Özellikle Almanya'daki yaklaşık 4.000 VW yöneticisinin ikramiyelerinin düşürülmesi öngörülüyor. Bu, 2025-2029 mali yılları için yıllık ikramiyede kademeli bir azalma ile ilgilidir. Düzenleme bu yıl başlayacak ve ikramiye ödemelerini ilk kez Mayıs 2026'da etkileyecektir.

Noel'den kısa bir süre önce varılan toplu iş sözleşmesinde, yönetim ve çalışan temsilcileri, diğer hususların yanı sıra, çalışanların 2025 ve 2026'da ücret artışlarından vazgeçeceği ve 2030 yılına kadar Almanya'da 35.000'den fazla kişinin işine son verileceği konusunda anlaştılar.

Kilian'a göre Volkswagen ana markasının altı üretim noktasındaki aktif çalışan sayısı şu anda 100.000'in altında.

Yönetici “Braunschweiger Zeitung”a yaptığı açıklamada, VW tasarruf planının “orta vadede yılda dört milyar Euro'dan fazla net maliyet etkisi yaratmasını” beklediğini söyledi. Bunun 1,5 milyar Euro'su işçilik maliyetlerindeki tasarruftur.

Röportajda Kilian, “verimlilik önlemlerine doğru ruhla yaklaşma” çağrısında bulundu. “Bunu Volkswagen için bir yük olarak değil, bir fırsat olarak görmeliyiz.” VW, ürünler ve gelecekteki teknolojiler için doğru rotayı belirledi. “Araçlarımız mükemmel. Şimdi maliyetleri sürdürülebilir bir şekilde azaltmayı başarırsak, gelecekteki başarımızın önünde hiçbir şey duramayacak.”

AFP/krö